Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


viernes, 14 de mayo de 2010

La tartana de Lluís "El Cartero"

Ayelo de Malferit. La tartana de Lluís "El Cartero".



Breu història d'aquesta fotografia feta en Ayelo de Malferit cap a l'any 1915.

La fotografia, que té un format original d'uns 18x14 cm., és propietat de Milagros Mira Castelló. Per ella sabem que l'autor de la mateixa va ser un fotògraf d'Alzira que venia a sovint pel poble i es quedava en la «Fonda», a la porta de la qual està feta la fotografia.

La instantània correspon al moment en el que la tartana de Lluís «el Cartero» estava a punt d'arribar de Xàtiva com feia tots els dies en un viatge d'anar i tornar. La tartana està situada, doncs, a la porta de la «Fonda» al carrer Canónigo Ortiz, casa que es va derrocar farà uns dos anys i hui és un solar (és el número 1 del carrer). Aquesta casa era la més alta del poble segons la tradició popular.

Els personatges de la fotografia i data en la que es va fer.


Segons Milagros la tartana tenia places per a quatre persones assentades. Entrava pel carrer major i eixia pel del Canónigo Ortiz cap a la venta. A més dels viatgers portava el correu al poble.


En la fotografia estan plantats: la dona de Lluís que li deien Assumpció Martí i era natural d'Ontinyent, el propi Lluís Martí que era qui conduïa la tartana, i el xiquet d'ambdós que era Vicent Martí (passat el temps es casaria amb Milagros). Dins de la tartana assentats estan, a la dreta mirant a la fotografia Marino Bernabeu, que aleshores era representant de la fàbrica de licors (un germà seu, de nom Vicent, segons Milagros va crear una fàbrica de licors pròpia a Xàtiva), i a l'esquerra Miguel Colomer que aleshores era alcalde d'Ayelo.

La data de la fotografia es pot situar al voltant de 1915, ja que el xiquet Vicent Martí va nàixer en 1911, i en la fotografia deuria de tenir uns quatre anys, a més, seria pel mes de juny, perquè, al menys així ho sembla, està menjant-se una bacora.

Aquesta «Fonda» de Lluís Martí va durar, en aquesta casa del carrer Canónigo Ortiz, fins a poc abans de la Guerra Civil de 1936, temps en el que Lluís comprà la casa on viu en l'actualitat Milagros, al carrer l'Església número 30, continuant en ella la «Fonda» i casa-correu durant els anys quaranta, quan ja el cotxe de línia d'Ontinyent (el de Morales) s'ocupava de portar als viatgers a Xàtiva i València. En aquestos anys el cotxe de línia entrava pel carrer de l'Església i arribava a la casa correu on parava, i després girava a la plaça de l'Hostal per a tornar a eixir pel carrer de l'Església, i d'ahí cap a la «Venta».


Servei diari de carruatges des de Xàtiva a diferents pobles,entre ells Ayelo, amb l'hora d'eixida i la tarifa per seient. Font: "EL TURISTA EN JÁTIVA. Guía Histórico-Descriptiva de la ciudad y sus alrededores, con un catàlogo de Hijos celébres de Játiva". Tipografía del Carmen, Valencia, 1925.


Fernando Goberna. Article publicat al Llibre de Festes de l'any 1997

No hay comentarios:

Publicar un comentario