Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


miércoles, 20 de octubre de 2010






ACTE DE DONACIÓ AL FONS LOCAL DE LA BIBLIOTECA
per part de:
JOSEFA COLOMER SANCHIS
Josefa Colomer, que va ser bibliotecària d’Aielo des de l’any 1952 fins l’any 1978, ha fet donació a la Biblioteca Pública “Degà Ortiz i Sanz” del seu estimat material escolar conservat des de menuda i altres curiositats recollides al llarg del anys. Després de quasi 90 anys guardant-ho com un tresoret, el cedeix a la Biblioteca per a que puga ser estudiat pels interessats en la història d’Aielo de Malferit.
L’acte va tenir lloc el dimecres 6 d’octubre de 2010 emmarcat en la celebració de la setmana dels Jubilats. Josefa va estar acompanyada en el moment protocol·lari de la donació per l’alcalde José Luis Juan Pinter, el regidor de Serveis Socials Vicent Sanchis, la regidora de Cultura Maribel Vicent així com la Junta de Jubilats d’Aielo de Malferit i la Bibliotecària Mª Jesús Juan, que serà a partir d’ara l’encarregada de custodiar la deixa dipositada al Fons Local.
La deixa s’agrupa en dos apartats: en un està el material escolar guardat de quan era menuda i l’altre és una recopilació de records encetada quan Josefa era jove i que amb el pas dels temps ha anat augmentant.

Pepica amb els representats del l'Ajuntament, de l'Associació de Jubilats i de la Biblioteca. Fotos: Arxiu Fotogràfic Biblioteca Degà Ortiz

El primer apartat consisteix en llibretes de l’any 1934, on es veuen unes tasques escolars molt ben fetes amb una lletra impecable i un ordre exemple per a les generacions actuals, també estan els llibres que Josefa utilitzava per a estudiar i el costurer per a cosir, que era imprescindible per ser la costura una de les assignatures més importants que rebien en aquells anys les xiques.
Al segon apartat trobem una sèrie d’àlbums de fotografies dels diferents viatges que Josefa va fer amb distintes associacions del poble: jubilats, catequistes...Així com una inèdita i curiosa col·lecció d’esqueles que minuciosament ha anat arreplegant i guardant des de fa un grapat d’anys.
Des d’ací se li dóna les gràcies, no només per aportar material al Fons local amb esta donació, sinó per estar sempre animant a la gent a llegir, convidant a tothom a que visiten la Biblioteca, actuant com si continuara ocupant el càrrec que tants anys va ser seu amb tanta estima i devoció. Per a Pepica, la Biblioteca d’Aielo, sempre ha sigut i serà un dels llocs del poble amb més encant.
És per tot que li dediquem el següent article on li hem cedit la paraula per a que ens explicara les seues vivències d’infantesa en l’escola. El que relata, fragments testimonials observats en primera persona, tenen un valor inestimable perquè mostren fidelment, uns retalls de l’educació del passat al nostre poble.

Mª Jesús Juan i Mariló Sanz

No hay comentarios:

Publicar un comentario