Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


martes, 1 de marzo de 2011

Un any d'Història d'Aielo de Malferit



Ja ha passat un any des que un 24 de febrer de 2010 veia la llum la primera de les entrades d'este blog. Amb el títol de " On es presenta este blog" fèiem una declaració d'intencions i presentàvem una proposta cultural, pionera en la Vall d'Albaida, de divulgació i promoció de la història del nostre poble, Aielo de Malferit.

Consideràvem que Aielo tenia una història que en part estava contada per un grup reduït d'investigadors i publicada principalment en unes revistes o publicacions que, per les seues característiques, eren de difícil accés per al públic interessat. La nostra idea era aprofitar l'oportunitat que ara ens donaven les noves tecnologies i fer accessibles estos treballs històrics a tothom connectat a la xarxa d'internet.

Però també érem conscients que este espai virtual no podria anar molt lluny nodrint-se tan sols dels treballs ja editats, perquè hi ha una quantitat donada i arribaria el moment que tot estaria publicat. Era necessari, si volíem fer una iniciativa amb futur, aportar nous treballs escrits per al blog, trobar col·laboradors disposats a participar en el projecte i que permetrien omplir-lo de nous continguts assegurant la seua pervivència en el temps. És per això que fèiem, i seguim fent, una crida a tots els que creuen que poden aportar alguna cosa, ja siga escrivint o cercant testimonis d’història oral, aportant velles fotografies, records dels seus avantpassats ....

I mentre el nostre planeta blau ha complit una volta sencera en torn al sol, ací, en "historiadeaielo.blogspot.com", han aparegut 145 entrades o articles que parlen del passat del nostre poble i de la gent, avantpassats nostres, que ho van fer possible; un ampli ventall de temes i personatges que abasten des de l'època prehistòrica fins als nostres dies.

Si pareu atenció a l’arxiu del blog trobareu un fum de personatges que forjaren la nostra història. Alguns coneguts per tots com el Degà Ortiz, el cantant Nino Bravo o els marquesos de Malferit i altres no tant com el musicòleg Eduardo López Chávarri, el boxador Hilario Martínez o el mestre poeta Miguel Ferrándiz. Fins i tot hi ha altres quasi ignorats com el guerriller Francisco Armengol, el poeta Luis Laporta o el volantiner el "Regaora". Són tan sols una mostra de la galeria de paisans que ens precediren en el temps i que com a part de la història del poble tenen cabuda en les pàgines virtuals del nostre blog.

També entenem que formen part de la història d'Aielo de Malferit les nostres festes i tradicions, els jocs oblidats, els nostres carrers i monuments, la crònica negra de fets sagnants que van commoure el poble o les receptes culinàries de les nostres avies, estes últimes recuperades de les velles i gastades llibretes de cuina de Maruja Colomer en la secció "El rebost de Maruja" .

Un altre projecte que hem emprès ha sigut la reedició "virtual" d'un llibre emblemàtic de la nostra història com és "Aportación a la historia de Ayelo de Malferit" i la reivindicació de la figura de Mª Ángeles Belda, cronista oficial i impulsora de la biblioteca del poble en els anys 50. L'any 1982, amb més de 70 anys, va publicar pels seus mitjans i en una modesta editorial de València (Edit. Mari Montañana) esta primera aproximació a la història del nostre poble. El llibre, d’ escassa tirada, està des-catalogat i considerem d'interès per a tots el treure-lo novament a la llum, enriquint-lo amb imatges tant de l‘Arxiu Fotogràfic nostre com de la xarxa d'Internet.

I destacant entre tot, està el testimoni gràfic de l'Arxiu Fotogràfic de la Biblioteca Degà Ortiz, al que tenim lliure accés gràcies a Mª Jesús Juan, arxivera, bibliotecària i col·laboradora del blog. Són imatges que il·lustren i complementen moltes entrades i ens ajuden a fer mes atractiu visualment el blog. És un arxiu que estem fent entre tots els que hem aportat les velles instantànies familiars i que dia a dia va fent-se gran amb noves aportacions, conformant així un patrimoni gràfic d'un gran valor històric que quedarà per sempre per a les generacions futures.

Són molts els projectes i les idees que tenim, a banda dels ja mencionats, que encara estan al calaix dels assumptes pendents. I és que tal volta som pocs els implicats en esta empresa després d'un any d'existència. Una empresa que algú podria qualificar de quixotesca i pot ser tindrà raó. Però també es cert que mentre vosaltres seguiu entrant al blog i recolzeu el nostre treball desinteressat, doneu per segur que nosaltres, el reduït grup que fem este blog, com el cavaller de la Manxa, seguirem lluitant per deixar ben alt el nom del nostre poble i la memòria dels nostres avantpassats.

Equip de Redacció del Blog*.

(*) Formen part de la Redacció del Blog:
Alberto Agudo "Calabuig". Administrador
Mariló Sanz Mora. Revisió ortogràfica
Mª Jesús Juan Colomer. Arxiu del Blog
Noelia Vidal Belda. Fotografia i col·laboradora
Rafa Morant Requena. Fotografia i col·laborador

4 comentarios:

  1. Seguiu amb el vostre treball amics, que jo encara que soc incapaç de fer coses per publicar, sempre estaré a este costat llegin-vos i recoltzant-vos d'esta manera.
    Per a mi ha segut una sorpresa coneixer alguns dels membres del equip. Enhorabona i endavant com el cavaller don Quixot!!

    ResponderEliminar
  2. Enhorabuena por vuestro trabajo y vuestro amor a vuestro pueblo. Desde Cullera os sigo con interés desde hace casi un año. Sois un ejemplo para otras poblaciones que deberían de hacer el mismo trabajo para divulgar la historia local, que en realidad es la que nos toca más de cerca. Enriquece mucho el blog los puntos de vista en ocasiones divergentes, pero todos llenos de interés y amor al terruño. Gracias.

    ResponderEliminar
  3. Felicitats per l'any de treball omplint d'història este espai dedicat a Aielo i molt bé per la novetat del traductor que heu incorporat al blog, un encert.
    ENHORABONA i no pareu.

    ResponderEliminar
  4. En resposta al teu correu d'anit a historiadeaielo@hotmail.com i en nom de l'equip del blog, et donem les gràcies, Juanjo, per visitar-nos cada dia, fer-nos saber que has sigut tu el visitant nº 30.000 i animar-nos a continuar.

    Així mateix, aprofitem també per a agrair a tots els seguidors del blog les mostres de suport que ens han fet arribar.

    Moltes gràcies a tots.

    ResponderEliminar