Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 2 de agosto de 2012

REBOST DE MARUJA: GRANISSATS D’AIELO DE MALFERIT


El granissat de tres colors, especialitat de Maruja.
Està bonissim!!!

Les festes Patronals d’Aielo de Malferit són un ritual que arriben cada any puntualment,  unes vegades amb més esplendor perquè hi ha més bonança econòmica, altres més modestes i retallades a nivell d’actes perquè la crisi ja no és solament una amenaça.

Però hi ha una cosa que malgrat tot, abans i ara, amb la butxaca més buida o més plena mai falta. Ens referim als costums que s’hi fan per preparar la casa, netejant-la i omplint el rebost per poder convidar els amics o familiars que ens arriben per fer una xerrada.

Ja hem parlat en esta secció del rebost de Maruja sobre les neteges generals i com antigament es repintava tot l’habitatge amb calç, però la tasca que més apreciaven les mestresses era preparar la despensa, tenia que estar repleta de bons menjars, sense faltar les pastes típiques de la temporada estiuenca.
Eren molts els invitats i familiars que arribaven al poble per a les Festes Majors i la dona de la casa s’afanava en preparar la rebosteria tradicional.

Per acompanyar el plat de pastes que sempre hi estava present a la taula, la mestressa posava també un plateret de vidre amb menudes copes i els licors i xarops  de la botelleria d’Aielo de Malferit.  (a l’enllaç podeu conèixer la fabricació dels licors i xarops d’Aielo de Malferit i l’historià de l’empresa).

Però a més a més, després del bon menjar, els bons dolços i licors encara falta un element per acabar bé la jornada: són les begudes més fresquetes que són necessàries per complementar la xerrada.

Estes begudes refrescants a les quals ens referim no són exclusives per acabar un dinar o sopar, són un recurs recurrent per a qualsevol hora, perquè  les nostres festes patronals  són en l’Agost i ja se sap com el calor apreta.

Estes begudes miraculoses perquè front tanta xafogor de l’ambient alcen l’ànima mitigant el calor, són el canari i la palometa. 

El canari es feia posant en un got dos dits de llimó i la resta d’aigua d’una botija fresca acabada de traure del pou o de la cisterna, també podies posar-li unes gotes d’aiguardent. En temps actuals l’aigua fresqueta es trau de la nevera.


La palometa o nugolet, com també es coneguda, s’hi feia posant en un got dos dits d’aiguardent i la resta d’aigua.



Encara, seguint la tradició dels avantpassats, tan una com l’altra són les begudes reines que sempre estan presents a l’acte de l’entrada de Bandes de Música, durant tota la festa i al llarg de l’estiu.



A les  cases d’ Aielo mai falten, ja ho hem dit, com tampoc falta tenir a punt un granissat que també ajuda a suportar el calor del qual les festes d’Aielo té fama.

Presentem en esta ocasió, buscant en el receptari de Maruja, que dóna nom al rebost, com es fa un granissat, però no un qualsevol, el dels bons, el que solia fer Maruja i com amfitriona de la casa oferia a la família i als seus convidats.  Un granissat molt conegut el dia de l’entrada de Moros i Cristians perquè Maruja en oferia als “comparssistes” que assedegats s’apropaven a la casa i sabien que Maruja en tenia a punt i que així reprenien forces per acabar el tram que els quedava. 

I així tenim en el record eixes veus anònimes que s’arrimaven a la porta de sa casa i deien: Maruja... trau eixe gelat teu!!...  i també la imatge quan Maruja molt desvanida corria per posar un gotet amb el granissat de tres colors, invent propi, que acompanyava amb divertides palletes.

Este invent propi és el que presentem perquè Maruja mesclava els tres granissat en un mateix got. Maruja prèviament havia comprat a la botelleria els xarops necessaris de llimo i fresa i el licor de menta corresponent,  que utilitzava. El xarop de llimó el comprava a granel, perquè a la seua casa qui la visitava era convidat ràpidament amb un llimonet.

A la fresqueta del pati, Maruja i el marit Juanito preparaven els gelats que amb estima oferia als invitats i coneguts.

GRANISSAT DE LLIMÓ

INGREDIENTS:
-Un got de cafè ple de xarop de llimó
-1 llima
-Dos culleretes de sucre
-Mig litre d’aigua
-1 rama de canella

PREPARACIÓ:
En un recipient que es puga posar al congelador, ajuntem el gotet de xarop de llimó mesclat amb el mig litre de l’aigua, el suc d’una llima escorreguda i la ratlladura de la pell d’una llima, afegim les dos cullerades de sucre i ho barregem tot fins que el sucre comence a diluir-se... Ho tastem, si està a gust del paladar, incorporem la rama de canella i la llima trossejada que hem escorregut abans i posem al congelador. De tant en tant es remou per a que qualle com a granissat.





GRANISSAT DE MADUIXA

INGREDIENTS:
-Un gotet de café ple de xarop de maduixa
-Dos culleretes de sucre
-Mig litre d’aigua

PREPARACIÓ:
En un recipient per a congelador, afegiu el xarop de maduixa, les dos culleretes de sucre i el mig litre de l’aigua, tot ben mesclat i al congelador. És el mateix procés que el granissat de llimó. De tant en tant a remoure per a que qualle con a granissat.






GRANISSAT DE MENTA

INGREDIENTS:
-Un gotet de café de licor de menta
-Dos culleretes de sucre
-Mig litre d’aigua


PREPARACIÓ:
Igualment utilitzem un recipient per a congelador, primer es dissol les dos culleretes de sucre amb el mig litre d’aigua i el licor de menta, tot ben combinat i al congelador. No oblideu que de tant en tant s'ha de remoure per a que qualle com a granissat.




Ah, no oblideu que una estona abans de servir,  s’ha de  traure del congelador per a que queden semi líquids.
I podeu ser creatius a l’hora de presentar-los a la taula... uns suggeriments:
- Granissat de menta: una palleta de color i per a ornamentar el got unes fulletes de herba sana.
- Granissat de llimó: palleta i unes redones de llima.
- Granissat de maduixa: palleta i uns paraigüets de paper.






Esperem us agrade!!!



Dediquem l’article a totes les persones que mantenen vives unes tradicions tant casolanes com estes, i en temps de crisis recomanem emprar recursos tan nostres i tan a l’abast com les receptes que us expliquem en esta secció del rebost de Maruja.

Mª Jesús Juan Colomer
Mariló Sanz Mora


No hay comentarios:

Publicar un comentario