Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


martes, 3 de mayo de 2016

Festes i tradicions: CREU DE MAIG



El dia de la Santa Creu, quaranta dies arreu.


Creu del Calvari, anys 50. 
Arxiu Fotogràfic Biblioteca “Degà Ortiz i Sanz”. Aielo de Malferit.
La festivitat de la Santa Creu, 3 de maig, ha  desaparegut totalment del nostre calendari local fester. No obstant, a Aielo de Malferit, es va celebrar fins a la dècada dels anys 70 del segle XX. 

Antigament es feia la part litúrgica i popular de la festa que consistia en la  cerimònia de beneir el terme, celebrant-se a la creu del Calvari on s’anava per la benedicció dels quatre punts cardinals.

De bon matí, devots i fidels, acudien a l’església, junt a la totalitat d’escolars que venien a la celebració al costat dels mestres, tots  anaven en processó fins a la creu del Calvari. Els xiquets i xiquetes portaven xicotetes creus confeccionades amb llistons de fusta arreplegats i cedits per les fusteries del poble i eren adornades amb floretes silvestres del camp: roselles, conillets, margarides.... Els més majors amb rams de flors de primavera: roses, quirinquilla, clavells, lilera...
Escolars dels anys 20 celebrant el mes de maig.
 A l’Era, emplaçament més alçat del poble, el retor realitzava la tradicional benedicció del camp i del terme d’Aielo, una pregària a Déu per demanar fertilitat per al camp, protecció contra les plagues i les malalties dels cultius, i de les collites amenaçades pel mal temps i sobretot per les pedregades.

A continuació el sacerdot beneïa el terme en aigua beneïda i hissada la relíquia de la Vera Creu, cap a les quatre partes del terme, i realitzava la benedicció de llevant, benedicció de ponent, benedicció de tramuntana, benedicció de migjorn.

Finalitzava el prec fent el senyal de la Creu, mentre deia: “Que la bendición de Dios omnipotente Padre, Hijo y Espiritu Santo descienda sobre vosotros, nuestro término y todos sus frutos, por ahora y siempre, amén”.
 

Ermita del Calvari, anys 50. 
Arxiu Fotogràfic Biblioteca “Degà Ortiz i Sanz”.Aielo de Malferit.
La festa del Trobament de la Santa Creu, recorda la tradició segons la qual l'any 326, Santa Elena, la mare de l´emperador Constantí, va trobar la creu de Jesús. L´origen d´aquesta festa en el 3 de maig ve de la Gàl.lia, amb el nom de "De Inventione Sanctae Crucis". Tot i que després del Concili aquesta festa va ser suprimida, encara continua present en la seua dimensió popular a molts pobles. 

A Aielo de Malferit, aquesta festa, només la coneixen i recorden les persones de certa edat. 

La festa de la Creu de Maig marca la temporada de bon temps i plenitud i així la recordava el nostre poeta, Miguel Ferrándiz Bataller: 

“ Els bancals plens de roselles
per la primavera estan...”

“Herbes de la serra,
floretes del camp,
digueu-me a l’orella
qui vos ha donat
colors tant vistosos
i aroma tant grat...”
 


                                                                                                                           Mª Jesus Juan Colomer



 

No hay comentarios:

Publicar un comentario