Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


miércoles, 12 de abril de 2017

HOMENATGE A JOSEFA COLOMER, 7 d’abril 2017



El divendres 7 d’abril, l’ajuntament d’Aielo de Malferit va rendir homenatge a la que va ser la seua primera bibliotecària, Josefa Colomer Sanchis. Pepica, com se la coneixia, va nàixer al mes de  març de 1921 i ens va deixar a l’any 2016, quan tenia 95 anys. Va ser una dona compromesa amb el seu poble, amb la seua gent i les seues tradicions, però serà recordada principalment per ser la primera bibliotecària i dur endavant les dues biblioteques del poble, la Municipal i la del Patronat.
Amb este acte-homenatge l’Ajuntament va donar a conèixer la seua tasca constant de molts anys. Més de 350 persones assistiren a l’acte realitzat a l’auditori municipal, demostrant la gran estima que se li tenia i també com a reconeixement per la feina ben feta: bibliotecària, catequista, dedicada a l’educació, voluntària...
L’acte de l’homenatge va ser presentat i moderat per Reme Egea, que va explicar en la seua introducció qui era Pepica, posant de manifest com s'havia guanyat a pols el reconeixement popular i destacant les qualitats personals i mèrits en benefici del poble d’Aielo. A continuació estava invitada a col·laborar Fina Ortiz, amiga i xiqueta de la mateixa generació que Pepica, però per motius de salut i per l’edat avançada, no va poder assistir-hi. En  representació de Fina Ortiz va ser el seu fill Agustín Ferrer qui va dir unes paraules sobre la seua mare i la valentia per fer-se un lloc en aquella societat de la seua joventut. 

Seguidament es passà el vídeo “Josefa Colomer i la generació de 1921” preparat per a l’ocasió, amb  imatges del poble de l’any 1928, fotografies dels xiquets que formen esta generació i amb fotografies antigues del poble. L’emotiu vídeo amb una selecció de música de fons molt adequada per tractar-se de cançons de l’època, agradà molt i va traure els aplaudiments del públic en diverses ocasions, de vegades quan eixien en pantalla imatges del poble d’abans o quan apareixien les fotos xiquets de la generació de 1921 i dels familiars. El vídeo és un bonic i entranyable document gràfic dels 96 xiquets que foren participes i protagonistes de la vida i de la transformació d’Aielo a l’època d’Alfons XIII, una generació de dones i homes que visqueren temps molt difícils, de molta fam, però saberen continuar endavant, millorar la qualitat de vida i construir l’estat de benestar que tenim hui en dia.
A continuació seria el torn per a la família de Pepica, l’encarregat de dir unes paraules va ser  Fernando Egea, nebot i fill de Florentina, la germana de Pepica. Fernando va ressaltar el paper de la tia Pepica com una segon mare per a tots els nebots. Va narrar anècdotes familiars i contà la gran admiració que Pepica sentia pel seu pare Salvador.
Tot seguit es passà un segon vídeo a la pantalla en el que diverses persones relacionades amb Pepica van anar desgranant detalls de la seua vida i treball, remarcant que era una persona sempre disponible i preocupada per la gent del poble. 



Per a tancar l’acte, la regidora de cultura, Adela Penalba, va destacar l'excel·lent feina feta com a bibliotecària i va agrair a totes les persones que havien contribuït a fer possible l’acte d’homenatge. També va comentar que l’homenatge no finalitzava en el dia donat que la setmana de la lectura d’este any (25-28 d’abril 2017) està dedicada a la seua memòria i la tradició local del poble, invitant a tota la població als actes organitzats. I es que Pepica d’històries i de narracions en sabia molt.
Tots els presents a la taula destacaren que va ser una dona excepcional, que ha sabut adaptar-se a les circumstàncies i als temps que ha anat vivint, i del que van destacar “la seua humanitat”.



L’acte d’homenatge del dia acabà traslladant-nos a la biblioteca publica Degà Oritz i Sanz per inaugurar l’exposició “Josefa Colomer i la generació de 1921”. Esta exposició pretén rendir homenatge a tota la generació de 1921 i a Josefa Colomer, i alhora donar a conèixer el poble d’Aielo en aquells anys. Hi mostra fotografies d’abans i altres documents prestats per totes les famílies. També hi ha uns panels que mostren el context històric de l’època que visqueren i els fets més rellevants de la història local. 



En tot moment s’escoltava entre la gent frases com:  s'ho mereix! per tot el que ha fet per les persones d'Aielo”, per la seua feina silenciosa”. Igualment, a l’exposició tornarem a escoltar els comentaris de la gent apuntant i felicitant esta iniciativa, i algunes de les seues alumnes comentaven “és una manera de donar-li les gràcies per tot el que ha fet per nosaltres”, afirmant que era un homenatge just a una gran dona del poble i molt apreciada per tots, “per Pepica tot lo que faci falta” ens comentava una veïna emocionada que va tenir la sort de conèixer-la durant anys.
L’exposició ubicada a la sala d’adults de la Biblioteca estarà oberta fins el mes de juny i es podrà visitar en horari de Biblioteca. També es podran veure els dos audiovisuals preparats per a l’homenatge, que ens ajuden a conèixer una època i a una persona profundament enamorada de la vida i el seu poble.
Mª Jesús Juan Colomer

No hay comentarios:

Publicar un comentario