Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


lunes, 24 de julio de 2017

UN XICOTETA MOSTRA DE LA FEINA D’ESTOS PIONERS FOTÒGRAFS: Leonardo Carreres, (data aprox. de les fotografies 1904-1905)



Una vesprada de berenar a la vora del riu, i  de fons la serra Serratella, 1904.


Esta és una de les poques panoràmiques  antigues  que coneguem d’Aielo de Malferit. La fotografia sembla presa des del camí de l’Ombria, i el jove descansa del passeig i reflexiona assegut a una pedra, deixant caure de manera molt estudiada i damunt les grans pedres del seu costat, el barret i un llibre. És clar que la literatura és una constat a les fotografies de Leonardo perquè d’una manera o altra sempre apareixen als seus retrats, 1904.
 







1904, amics, familiars i treballadors al Campello. Crida l’atenció la meditada  composició estètica,  cadascú dels personatges fotografiats constitueix una escena.
El capellà és el germà de Leonardo, Francisco Carreres (Moixent 1882-1919), col·laborador de mossèn  Alcover en l’obra del Diccionari Valencià-Català-Balear. I junt a Leonardo escriptor del periòdic satíric EL PAIXERELL (1906-1907).


A Purçons i sobre una elevació de pedres un grup de persones,  uns de peu i altres asseguts, possiblement és temps de cacera. Si parem atenció als detall, hi ha un home amb un rifle, dues dones amb paraigües per a protegir-se del sol, un altre home porta una guitarra, 1905.


Amics  passant un dia de camp a la caseta de Purçons, construïda a finals del segle XIX pel metge moixenti Jose Liñana, a l’any 1905.   




Grup de xiques, repartides en parelles i cada duo esta  llegint el periòdic  (un recurs molt utilitzat per Leonardo).
Al centre de la foto 3 xiquets observen amb molta curiositat al fotògraf, mentre la xiqueta central  agafa entre les seues mans un gatet. Any 1904.
La primera xica de l’esquerra és Balbina Ortiz Pinter, Balbina va morir en 1906.


Mª Jesús Juan
Mariló Sanz
(IV part)

No hay comentarios:

Publicar un comentario