Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


lunes, 28 de agosto de 2017

Malnoms d'Aielo de Malferit: LLARG DE CINTO





LLARG DE CINTO
Segons recull el llibre “Malnoms d’Aielo de Malferit. Mante... i tu de qui eres?” era algú molt alt i fill de Jacinto.

EL TI SINTO
No sé si el Jacinto, pare del Llarg de Cinto, era el mateix que el protagonista d’una història real que va succeir a Aielo i em va contar ma mare. El ti Sinto pertanyia a una família benestant d’Aielo, fumador empedreït, solia portar casi sempre en la boca un bon puro. 
La família dels Sintos van construir el primer i únic panteó subterrani del nostre cementeri. Una llarga i pesada llosa amb els noms dels allí soterrats tanca la tomba (El primer d’ells Jacinto). L’estàtua d’un Àngel sobre una columna remata el monument funerari. L’àngel dirigies la seua mirada en direcció al panteó mentre en un braç alçat i amb el dit senyala el cel. 
El tio Sinto va ser malauradament el primer en estrenar-lo. Al dia següent de les seus exèquies es trobava l’enterrador rematant la faena que havia quedat pendent del dia anterior. Estava allí, dins del fossar... Un llaurador del poble que anava amb la seua burreta pel camí del cementeri es va detindré davant de la porta del “Camposanto” porta des de la que es veu perfectament el panteó situat prop de la porta. 
Sense baixar de la burreta, i dirigint-se al panteó va alçar la seua veu llançant una mena de provocacació:
-“Sinto... ja no el fumaràs els puros tan grossos que el fumaves!!”
Des de l’interior del panteó, una veu cavernícola a causa de l’eco del fossar, la del enterrador, li va contestar...
-“Ara més fume més grossos!!
El llaurador va saltar esbalait del burro i va apretar a correr. Semblava que el dimoni anava a per ell. L’enterrador va eixir fora del panteó per saber quin paisà havia llançat el crit. Del camí només va poder vorer, ja molt lluny, a un qu corria, amb amb les mans en alt, més de presa que un llap,  tocant-li les cametes al cul, i la burreta, amb la sarià mig caiguda, que trotava darrere del seu amo, sense comprendre que es el que passava. 
Al arribar a casa i després de preparar-li la seu dona un got d’aigua amb sucre el llaurador jurava i perjurava el que li havia passat... que el tio Sinto li va parlar del més enllà ... i que ell no s’ho havia inventat ni somiat... que allò que contava era la més pura veritat!!.


Francesc Juan Chafer

No hay comentarios:

Publicar un comentario