Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


lunes, 4 de septiembre de 2017

AIELO ABANS I ARA. Exposició de refotografia




La refotografia consisteix en fer de nou una fotografia antiga buscant el mateix indret on va ser feta, la mateixa orientació. La tècnica ens permet descobrir-nos els canvis urbanístics del nostre entorn o l'evolució de la nostra societat. Son imatges del mateix lloc amb uns anys de diferència, que narren els efectes del pas del temps. 

La mostra, es va poder veure durant l’exposició "JOSEFA COLOMER I ELS XIQUETS DE LA GENERACIÓ DE 1921” a la Biblioteca Pública durant els mesos d’abril i maig de 2017. Patrocinada per l’Ajuntament d’Aielo de Malferit i en homenatge a qui va ser la primera bibliotecària d’Aielo Josefa Colomer Sanchis (1921-2016).

Les imatges actuals han estat captades pel fotògraf aficionat Rafa Ortiz. Rafa explica que gracies a la tècnica de la refotografia li ha permès unir la seva afició per la fotografia i les antigues fotografies d’Aielo, prestades de l’arxiu fotogràfic de la Biblioteca Pública a propòsit per aquesta exposició. 

L’exposició d’abans integra imatges de distints carrers i es limita a retrats de moments de la quotidianitat aielonera: el ti rayo fent bàndol al carrer Major, retrats festers, la comparsa Barbàrabes i la banda de música en festes del Crist, la regina   Adelia Barber a l’eixida de missa major o la fotografia familiar d’Adela Mas i Paulette Well davant la creu del Calvari, quotidianes com les dos germanes Martí, orgue, al pont de l’Arcà als anys 20, els xiquets jugant a la plaça Palau i en les antigues escoles velles a l’Eixample de Juanjo Tudela, i Rafael Belda, pitxi, camí de la Venta amb moto.... que permeten comparar xicotetes diferències tant urbanes com socio-culturals entre l’abans i l’ara. 

Gràcies a esta tècnica, es una bonica manera de comprovar com actualment convivim amb espais que no han canviat en 50 anys o més, amb racons que es conserven tal com es van fotografiar durant els primers anys del segle XX.

Mª Jesús Juan Colomer


No hay comentarios:

Publicar un comentario