Del jardí bell de València
és Ayelo ermosa flor
que escampa, arreu, les fragàncies
que despedeix lo seu cor
Miguel Ferrándiz . "Himne a Ayelo"


jueves, 1 de febrero de 2018

FOTOTECA: Cassoleta




Cassoleta, 1958. Grup de xiquetes amb el llaç de paper de seda i cucurutxo al cap, celebrant la Cassoleta. D’esquerra a dreta Marita, Loreto, Carmencin la fortuna, Fina la telefonista, Lolita la cotxera, Mª Lola la formatgera, i asseguda a una cadireta Consuelin Mateu potate. 

Abans de la Quaresma, a Aielo de Malferit celebrem una festa local peculiar, eixint al camp per menjar-se la nostra cassoleta, envoltada de jocs i cançons. Són els alumnes, junt al professorat, els treballadors de la vareta i de les fabriques, colles d’amics, associacions i jubilats... els qui s’ajunten per passar un bon dia al camp menjant el plat típic que dóna nom a esta festa “LA CASSOLETA”: la cassoleta amb fesols i naps, o la cassoleta amb creïlles, d’arròs blanquet....


És una festa que cada any varia en el calendari. Per conèixer la data exacta, cal contar dos dijous abans del dimecres de cendra, primer dia de quaresma. La cassoleta es celebra a Aielo dues vegades: un dijous és la dels xiquets, i l’altre següent dijous, és coneix com la cassoleta de les mares. 


Abans, els xiquets, amb cucurutxos fets amb calendaris vells, i les xiquetes, amb llaços confeccionats amb papers de seda, recorrien els carres d’Aielo cantant:


Assomeu-se, assomeu-se a les portes

I voreu que revoltes

Assomeu-se, assomeu-se als balcons

I voreu que cançons.

         -------

Ja vinguem de berenar,

s’hem menjat la cassoleta,

s’hem begut tot el vi

i hem jugat a la replaceta...


Arxiu Fotogràfic Biblioteca “Degà Ortiz i Sanz” Aielo de Malferit. (Col·lecció Mª Carmen Mateu Calabuig

No hay comentarios:

Publicar un comentario